piątek, 9 stycznia 2015

Karp w nowej odsłonie

Po raz kolejny uczestniczyliśmy w konkursie kulinarnym zorganizowanym przez LGR"STARZAWA'. Celem konkursu była promocja i popularyzacja spożywania potraw z ryb.
Uczestnicy biorący udział w konkursie wykazali się dużym profesjonalizmem i pomysłowością.
Trzeba przyznać, że popularny wigilijny karp może również dobrze smakować jako jeden ze składników codziennych posiłków, jednocześnie jego wartości odżywcze są bardzo duże:
- Mięso karpia jest lekkostrawne i zalecane jako składnik zdrowej diety ( 100 g mięsa zawiera 110 kcal)
- karp jest źródłem przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin( A,D, B1, b12,PP) oraz składników mineralnych( fosforu, potasu, selenu, cynku, żelaza i magnezu.
-składniki mięsa karpia wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, zmniejszają ryzyko zawałów i udarów mózgu, przeciwdziałają rozwojowi chorób nowotworowych.
Naszych czytelników zapraszamy po przepisy i do korzystania z książek o tematyce kulinarnej  oraz technice dekorowania stołów i potraw bo jak wiadomo jemy także oczyma.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz