wtorek, 17 grudnia 2013

Aspiracje kulinarne

Degustacja  promująca spożycie ryb słodkowodnych. odbyła się 10 grudnia 2013r. w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie. Potrawy w województwie prezentowały Gminna Placówka Kultury w Stubnie, Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Leszna i Grupa wędkarska "Przynęta"  http://www.si.podkarpackie.pl/index.php/rolnictwo/2899-nasza-ryba-nie-tylko-od-swieta
17 grudnia zaś w budynku świetlicy w Stubnie potrawy zaprezentowały Stowarzyszenie z Torek, Leszna, Biblioteki Gminy Medyka oraz Państwo Elżbieta i Marek Wirkijowscy. Organizatorem była Lokalna Grupa Rybacka "STARZAWA" Oto niektóre przepisy:














Piernik staropolski
3 szkl. mąki
1szkl. cukru
1 słoiczek dowolnego dżemu
1 szkl. mleka
2 łyżki kakao
3 łyżeczki płaskie sody
pół  margaryny
2 jaja
1 paczka przypraw do piernika
miód(1/2małego słoiczka)
bakalie
wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem dodając na przemian jajka, wymieszaną z kakao i sodą mąkę i mleko, na koniec bakalie- dobrze wymieszać. Piec ok. 50-55 min. Polukrować

Rosół z karpia
1,5 kg. karpia
2 marchewki
1 seler
1 por
2 cebule
pietruszka
ziele angielskie, liść laurowy, 2 ząbki czosnku
Rybę oczyścić, (usunąć oczy i skrzela) , następnie moczyć  w zimnej wodzie w celu usunięcia krwi. przygotować wywar rybny, następnie dodać włoszczyznę i przyprawy, krótko gotować na małym ogniu. Podawać z pulpetami rybnymi lub z makaronem.

Karp po starzawsku
1,5 kg karpia
łyżka masła , 30 dkg cebuli, 1 litr gęstej śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.
Karpia oczyścić, sprawić i pokroić w dzwonki, w rondlu roztopić masło i następnie ułożyć warstwę cebuli pokrojonej w piórka oraz dzwonki ryb. Delikatnie doprawić sola, pieprzem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko to zalać śmietana. Dusić na wolnym ogniu. Gotowe dzwonka wyłożyć na półmisek, polać sosem i udekorować świeżymi ziołami.

Fileciki z karpia
4 filety z karpia, 1 łyżka masła, ząbek czosnku, sól, pieprz , świeży koperek, natka pietruszki.
Przyprawione filety układamy na posmarowanej blasze. pieczemy w temp. 120oC przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posypujemy drobno skrojoną zielenina.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz